Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
×
ikona telefon

Bezplatná linka: 800 222 002

Jaký byl rok 2023 na realitním trhu. A co bude dál?

Události minulých let (jako např. covidová pandemie nebo válka) nás naučily, že vývoj na realitním trhu se nedá vždy přesně předvídat. Přesto můžeme díky datům z úspěšných prodejů, informacím od ČNB a dalším údajům nastínit, jak by situace na realitním trhu mohla v roce 2024 vypadat. Pojďme si ale nejprve připomenout, jak se realitní trh vyvíjel. 

Shrnutí realitního trhu v roce 2023.  

Nálada na trhu se v průběhu roku 2023 rozhodně zlepšovala. Lidé se otřepali z šoků a nejistoty a trh začal opět ožívat. Oživil se i trh hypoteční, tedy jeden z motorů realitního trhu, který byl ještě na začátku letošního roku, takřka mrtvý. 

Ve srovnání s lety realitního boomu (2019-2021) se objem prodejů samozřejmě snížil a to mělo i zásadní dopad na ceny nemovitostí, které v průměru poklesly o 15 - 20 % oproti vrcholu. Na trhu má stále výhodu kupujcí a může si na trhu vybírat. Pokud situaci nemovitostí sledujete již delší dobu, jistě se shodneme, že určité ochlazení na realitním trhu již bylo zapotřebí. 

Opačnou kapitolou byly komerční nemovitosti, které byly v letošním roce na vzestupu. Velké oživení poptávky po rozvoji svého podníkání (lehké výroby či skladování) jsem zaznamenal i mezi místními regionálními firmami. 

Hypotéka nebo Cash? 

I na konci roku 2023 dominují na trhu nákupy za hotové. Nicméně, jak jsem již napsal v úvodu, hypoteční trh ožívá. Mnoho lidí už se s vyššími sazbami sžilo a nebo spíše chtějí využít snížených cen nemovitostí i za cenu krátkodobě vyšších úrokových sazeb. V příštím roce nás na hypotečním trhu čekají změny což definitivně ovlivní přístup klientů k předčasnému splácení a k fixaci. Už nyní registrujeme, že nejsou tak populární fixace na 5-7 let, klienti naopak preferují sazby na kratší dobu.

Pronájmy

V Olomouci byla poptávka po bytech k pronájmu vždy vysoká, ale poslední dobou se počet zájemců ještě zvýšil. Ne vždy je ale tento zájem dobrovolný – někteří klienti kvůli vysokým úrokovým sazbám na vlastní bydlení nedosáhnou, proto nemají jinou alternativu než setrvat v pronájmu. Na trhu mají významný podíl také studenti, kteří na trh pronájmů vstupují cyklicky a další nezanedbatelnou skupinou na trhu jsou cizinci. Pokud tedy někdo aktuálně shání pronájem bytu, dostává se do mnohem obtížnější situace. A pokud jde o větší byty např. o dispozici 3+kk nebo 4+kk (kterých bylo na trhu vždy méně), hledání bydlení se stává ještě náročnějším.

Jaká je predikce pro rok 2024?

Pokud jde o pronájmy, trh pravděpodobně nečeká větší změna. V krajských městech je poptávka dlouhodobě vysoká. Můžeme tedy předpokládat, že ceny dlouhodobých pronájmů budou stále růst a zvýší se minimálně o inflaci.

V příštím roce očekáváme velmi pozvolné snižování úrokových sazeb, což ovlivní dostupnost hypoték. Mnoho rodin vyčkává na vhodnou příležitost ke koupi vlastního bydlení, a právě nižší úrokové sazby by pro ně mohly tuto příležitost vytvořit. Je však otázkou, jestli se jim čekání vyplatí – když se začnou snižovat úrokové sazby, pravděpodobně se zvedne celková poptávka po nemovitostech. Vyšší poptávka by mohla do budoucna znamenat další růst cen nemovitostí.

Chystáte se i Vy v roce 2024 vstoupit na realitní trh? Vyzkoušejte naše online ocenění, kde Vám zdarma poskytneme profesionální odhad tržní ceny Vaší nemovitosti. 

Ing. Petr Korytar
AUTOR Ing. Petr Korytar ředitel HRK

Petr Korytar je Olomouckým rodákem a hrdým patriotem. V roce 1992 založil jeho otec rodinnou firmu - Hanáckou realitní kancelář. Od svých 5 let tak byl svědkem vývoje realitního trhu i práce realitního makléře. Po vystudování vysoké školy v roce 2011 převzal po otci štafetu a stal se ředitelem kanceláře. Dnes vede široký tým realitních profesionálů. Průběžně monitoruje a analyzuje realitní trh a tyto informace pak předává veřejnosti v podobě odborných článku nebo realitního vlogu.